Meglepő módszerek: a védekezés története

A nem kívánt terhesség elkerülése nem csak a modern korban foglalkoztat minket, hanem már az ókortól kezdve számos olyan módszert és eszközt készített az emberiség, mely a születésszabályozás eszközéül szolgált. Mai posztunkból megismerhetitek a védekezés rövid történetét.

A fogamzásgátlás kérdése egészen az ókorra nyúlik vissza: az ókori Egyiptomban és Görögországban számos, mai szemmel bizarr módszert vetettek be a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. A megszakításos védekezés, valamint a terhességmegszakítás már évezredek óta ismert eljárásmód, ami mellett a mai ember számára igen csak elképesztő eszközöket készítettek - ilyen volt például az állati ürülékből készült hüvelygolyó, mely a spermiumok méhszájba jutását akadályozta meg. Az ókorban emellett nagy figyelmet fordítottak a gyógynövényekre, így számos növényből készült főzetet alkalmaztak a terhesség elkerülésére, mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva – ezek azonban gyakran okoztak mérgezést. Az emberiség igen korán rájött, hogy a hüvely kémhatásának megváltoztatása sikeresen meggátolhatja a hímivarsejtek célba jutását, így az ecetes, vagy egyéb, savas kémhatású hüvelyöblítés igen népszerűnek számított, később pedig a méhen belüli fogamzásgátló eszközök is megjelentek – természetesen ezek még rendkívül kezdetlegesek voltak, és többnyire csirkecsontból készültek.

Az első óvszereket jellemzően állati bélből vagy lenvászonból készítették, a vulkanizált gumi feltalálása után végül 1855-ben készült el az első gumióvszer, melyet kezdetben csak katonák számára osztogattak, és csak később vált elérhetővé a civilek számára is.

Csaknem 80 évvel később egy Ludwig Haberlandt nevű professzor volt az, aki a Budapesten történő kutatásaival lényegében felfedezte a hormonális fogamzásgátlást, melyet tovább segített az ösztrogének, valamint a progeszteron felfedezése. A kutatók hamar rájöttek, hogy a terhesség alatt szünetel az ovuláció, így ezen az úton elindulva, az emberiség egyik legjelentősebb felfedezésével létrejött a hormonális terhességmegelőzés. 1950-ben feltalálták a félszintetikus progeszteront, a noretiszteron, majd 9 évvel később piacra került az első kombinált fogamzásgátló tabletta, mely Enovid néven került forgalomba. A hormonális fogamzásgátlás az évtizedek során észrevehető fejlődésnek indult: az egyre alacsonyabb hormontartalmú kombinált tabletták, valamint az úgynevezett minipillek mellett piacra kerültek a többfázisú tabletták, valamint hormontartalmú spirálok is.

Korunknak is megvannak a saját eszközei, ilyen az egyik jelentős fogamzásgátlási innováció, a hüvelygyűrű, mely a kombinált tablettákhoz hasonlóan alacsony dózisban tartalmaz kétféle hormont, különlegessége pedig abban rejlik, hogy hormontartalmát a hüvelynyálkahártyán keresztül, fokozatosan adja le 21 napon át. A hüvelygyűrű a tablettával ellentétben emésztőrendszeri megbetegedések esetén is használható, alkalmazása ráadásul kényelmes is, hiszen az egyszeri felhelyezést követően 3 hét múlva kell csak eltávolítani, ugyanakkor hatásfoka nem marad el a legkorszerűbb módszerekétől: a tökéletes használat csaknem 100%-os védelmet nyújt.

A mai modern fogamzásgátló módszerek tárházában könnyen megtalálhatjuk a megfelelő eszközt nőgyógyászunk segítségével - válasszunk olyat, mely hatásfokban és kényelemben is a megfelelő számunkra!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése előtt mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót.