Kérdések és válaszok a nem kívánt terhességről

Vajon teherbe eshetünk-e anális szextől? Mi a teendő, ha kiszakadt az óvszer? Hány éves kortól használhatunk fogamzásgátló tablettát? Mai posztunkban néhány egyszerű, de annál fontosabb kérdésre adunk választ a nem kívánt terhességgel, és annak megelőzésével kapcsolatban.

A nem kívánt terhesség elkerülése kortól és nemtől függetlenül folyton aktuális téma. Fiatal korban gyakran azzal sem vagyunk tisztában, hogy pontosan milyen úton lehet teherbe esni, a megfelelő védekezési módszerekről pedig szintén nem tudunk eleget. Nézzünk néhány fontos kérdést!

Hány éves kortól lehetséges a teherbeesés?
Az első ovulációtól, de legkésőbb az első menstruációtól lehetséges a teherbeesés. Ez minden lány számára más életkorban következik be, általánosságban elmondható, hogy a legtöbben 11 és 14 éves koruk között már ki vannak téve a teherbeesés kockázatának a védekezés elmulasztása esetén.


Teherbe eshetek-e anális vagy orális szextől, és pettingtől?

Ha szigorúan értelmezzük a kérdést, egyértelműen nem eshetünk teherbe ilyen módon. Előfordulhat ugyanakkor, hogy az anális vagy orális szex utáni ejakulációt követően hímivarsejtek kerülnek a hüvelybemenethez, mely bár ritkán, de okozhat teherbeesést. Ugyanez vonatkozik a pettingre is: amennyiben kézzel hímivarsejteket juttatunk a hüvelybe, természetesen teherbe eshetünk.

Mit tegyünk, ha baleset történt az óvszerrel?
Ha kiszakad, lecsúszik, vagy a hüvelyben marad az óvszer, esemény utáni tablettára van szükségünk, melyet nőgyógyászati szakrendelésen tudunk feliratni. Amennyiben hétvégén vagy ünnepnapon történik a „baleset“, a legközelebbi kórház sürgősségi osztályán kell jelentkeznünk, ahol rendszerint nőgyógyászati ügyeletet is tartanak. Az esemény utáni tablettákra általánosságban jellemző, hogy minél korábban vesszük be, annál hatékonyabbak, így érdemes minél előbb orvoshoz fordulni egy ilyen jellegű baleset után.

Nem szeretnék gyereket, de teherbe estem! Mi a teendő?

Amennyiben már létrejött a nem kívánt terhesség, minél előbb nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulnunk, aki megállapítja, hogy hanyadik hétnél tart a terhesség, és amennyiben úgy döntünk, hogy nem szeretnénk megszülni a babát, továbbirányít minket a területi védőnőhöz. A védőnő tájékoztat minket az örökbeadási lehetőségekről, valamint az anyáknak járó állami támogatásokról, majd egy ismételt beszélgetést követően lehetővé válik a terhességmegszakítás, melyet néhány kivételes esetet leszámítva magunknak kell kifizetnünk. Fontos, hogy a terhesség megszakítása egészséges nő esetén a 12. hétig lehetséges.

Hány éves kortól használhatok fogamzásgátló tablettát?

Az, hogy hány éves kortól írják fel a fogamzásgátló tablettát, az orvostól és a helyzettől is függ. A fogamzásgátló tabletta használata menstruációhoz kötött, így csak az első menstruáció jelentkezése után gondolkodhatunk ilyen megoldásban. Ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy tablettát szeretnénk szedni, érdemes a rendszeres nemi élet megkezdésekor feliratni a tablettát, melynek feltétele egy rákszűrés, valamint egy részletes családi anamnézis (trombózishajlam) felvétele.

Félek, hogy elfelejtem bevenni a tablettát, mit csináljak?
A tablettát sokan kedvelik már fiatal korban is, ugyanis kifogástalan szedés mellett csaknem 100%-os védettséget nyújt a nem kívánt terhesség ellen. Fontos, hogy ennél a módszernél csak akkor döntsünk, ha képesek vagyunk felelősségteljesen szedni, és pontosan értjük a használatát. Amennyiben úgy érezzük, hogy erre még nem vagyunk képesek, válasszunk olyan módszert, mely nem igényel napi odafigyelést. Ilyen például a hüvelygyűrű, melyet a tamponhoz hasonlóan kell felhelyezni a hüvelybe, majd a testhő hatására három hétig bocsátja ki a hormontartalmát. A hüvelygyűrű előnyei megegyeznek a tablettáéval, ráadásul csak havonta egyszer kell felhelyezni, majd három hét használat után eltávolítani - így megszabadulhatunk a tablettaszedés okozta mindennapi szorongástól.

Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes alkalmazásával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban fontos, hogy a módszer alkalmazása előtt figyelmesen elolvassuk a betegtájékoztatót, illetve a használati utasítást, és kérdéseinkkel forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!