Hova forduljunk intim bajainkkal?

Az intim jellegű betegségek, a hüvelygomba, a fertőzések, illetve a nemi úton terjedő betegségek igen gyakoriak, azonban sajnos nem szívesen fordulunk orvoshoz velük. Mai posztunkban eláruljuk, hogy hova fordulhatsz, ha gyanús tüneteket észlelsz magadon.

Először is fontos, hogy elkülönítsük a különböző intim problémákat: a nemi úton terjedő betegségek, a gombás és bakteriális fertőzések, valamint a nemi szerveken jelentkező bőrgyógyászati kórképek bár átfedik egymást, mégis más és más területekhez tartoznak. Amennyiben hüvelygombával a területi bőrgyógyászhoz fordulunk, ne lepődjünk meg, ha másik rendelésre tanácsol bennünket, ugyanúgy, ahogy a nőgyógyász is kevésbé tud mit kezdeni az anyajegyeinkkel. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes elsőként a háziorvosunkat megkérdezni, ugyanis számos rendelés beutalóköteles.
 

Nemi betegség esetén kötelező az orvos

STD-rendelések: ahogy a nevéből is kiderül, az STD-központok főként nemi úton terjedő betegségekkel foglalkoznak. Ezek a betegségek napjainkban is igen gyakoriak, a legtöbben herpesz (HSV), illetve HPV-fertőzéssel keresik fel a nemigyógyászati rendeléseket. A HPV-fertőzést érdemes kétfelé osztani: amennyiben nemi szervi szemölcseink vannak, hasznosabb, ha STD-rendelésre megyünk, míg méhnyakrák szűrés vagy HPV kimutatás érdekében inkább nőgyógyászhoz forduljunk. Fontos tudni, hogy a HPV ellen hazánkban kétféle vakcina is létezik, melyből az egyik férfiak számára is beadható, ráadásul a nemi szervi szemölcsök ellen is védelmet nyújt. A gyakoribb nemi betegségek mellett az STD-centrumok dolga biztosítani az anonim HIV-szűrést, illetve a tisztázatlan eredetű nemi szervi betegségek kivizsgálása is itt történik.

Bőrgyógyászati szakrendelés: Gyakran előfordul, hogy a nemi szerveink bőrrel vagy nyálkahártyával fedett területein elváltozás jelentkezik. Amennyiben a külső nemi szerveken, vagy combhajlatban kiütést, csomókat, vagy gyulladást tapasztalunk, forduljunk bőrgyógyászhoz. Fontos, hogy nemi szervi szemölcsökkel és herpesszel STD-rendelést keressünk, hiszen egy „közönséges“ bőrgyógyász nem feltétlenül foglalkozik ilyen jellegű panaszokkal.

Nőgyógyászat: A terhesgondozás, a fogamzásgátlás, a prevenció, a rákszűrés, és gyakran a nemi szervi elváltozások kezelése is a nőgyógyász feladata. Gombás, bakteriális fertőzéssel, viszketéssel nőgyógyászati rendelést is felkereshetünk, makacs, idült panaszok esetén azonban érdemes felkeresni egy STD-központot, ahol részletes kivizsgálással tisztázzák a probléma okát, és a partnert is kezelik.

Bár nemi szervi gondjainkról még felnőttkorban sem szívesen beszélünk, fontos, hogy ha panaszunk van, vegyünk egy nagy levegőt, és keressünk fel egy orvost. Egy banális fertőzésből is kialakulhat krónikus megbetegedés, meddőség, a HPV-fertőzés pedig akár méhnyakrákot is okozhat, így az intim területeinkre is figyelmet kell fordítanunk. Ne feledjük: az orvos azért van, hogy segítsen nekünk!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!