Mit tegyek, ha váltani szeretnék?

Gyakran előfordul, hogy nem vagyunk maradéktalanul elégedettek az aktuális védekezési módszerünkkel, így váltani szeretnénk. Bizonyos módszerek esetén ez gond nélkül megoldható, számos esetben azonban be kell tartanunk néhány „játékszabályt“.

Óvszerről tablettára vagy hüvelygyűrűre: szinte a leggyakoribb váltásnak számít, ha egy pár a kapcsolat komolyra fordultával úgy dönt, hogy elhagyják az óvszert, és a nő tablettát, vagy a hasonló elven működő hüvelygyűrűt kezdi el használni. Ebben az esetben hormonmentesről hormontartalmú módszerre váltunk: mindkét módszert a menstruáció első napján kezdjük el használni, tabletta esetén pedig a bevétel időpontját is érdemes meggondolni, ugyanis attól kezdve mindennap ugyanabban az időpontban kell bevennünk a tablettát. Van, aki a reggeli bevételre esküszik, sokan azonban inkább estére időzítik. A fogamzásgátló alkalmazásának első hetében ajánlott azonban kiegészítő védekezést is használni. A használat első három hónapjában jelenkezhetnek enyhe mellékhatások (pecsételő vérzés, mellfájdalom, enyhe fejfájás), viszont, ha a panaszok nem akarnak megszűnni, menjünk vissza a kezelőorvosunkhoz.

Tablettáról hüvelygyűrűre: sokan döntenek úgy, hogy a napi macerával járó tablettáról átváltanak a hüvelygyűrűre, amit az egyszeri felhelyezést követően csak 3 hét múlva kell eltávolítani. Ebben az esetben viszonylag egyszerű a dolgunk, ugyanis a hüvelygyűrű használatát ugyanazon a napon kell elkezdenünk, mint ahogyan a tablettát is szedtük volna, így a hétnapos szünet utáni első napon már nyugodtan használhatjuk a gyűrűt, nem kell hatáscsökkenéstől tartanunk. Amennyiben többfázisú tablettát szedtünk, és a vérzés alatt hatóanyagmentes tablettákat is szedtünk, a hüvelygyűrűt az utolsó hatóanyagmentes tabletta bevételét követő napon kell felhelyeznünk, tehát aznap, amikor az első hormontartalmú tablettát bevettük volna. A felhelyezés időpontját érdemes feljegyezni: három hét múlva ugyanabban az órában kell eltávolítani az aktuális gyűrűt, majd egy hét elteltével kell felhelyezni az újabbat.

Tablettáról óvszerre: főleg családtervezés esetén jellemző, amikor a tabletta elhagyása után „tisztulási időszakot“ hagyunk magunknak, és visszatérünk az óvszerre. Valójában a tabletta hormontartalma napok alatt kiürül a szervezetből, így klasszikus értelemben nincs szükség ilyen időszak beiktatására, mégis sok nőnek ad biztonságérzetet, ha teherbeesés előtt egy ideig hormonmentes módszerekkel védekezik. A tablettát bármikor, akár a ciklus közepén is abbahagyhatjuk, azonban érdemes a 28 napos ciklus követésével, az utolsó tablettánál váltani. Néhány nap után újra beindul a peteérés, így visszatér a természetes ciklusunk, ami természetesen a premenstruációs szindróma erősödésével, a görcsök megjelenésével, és bővebb vérzéssel járhat.

És ne feledjük: ha nem használsz más védekezési módszert, az óvszerhasználat elhagyása tartós párkapcsolat nélkül nagy felelőtlenség! Akár egyetlen egyéjszakás kalandnak is rossz vége lehet, a megszakításos közösülés pedig nem kívánt terhességgel is végződhet.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése, valamint a módszerek közötti váltás előtt mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót!