Tabletta és hüvelygyűrű: mi a különbség?

Sokszor olvashattátok nálunk, hogy a fogamzásgátló tabletták és a hüvelygyűrű számos tulajdonságban megegyeznek, azonban mégis sok szempontból különböznek egymástól. Mai posztunkban ezekről a tényezőkről olvashattok.

Először is fontos leszögeznünk, hogy a hüvelygyűrű inkább a kombinált, azaz kétféle hormont tartalmazó tablettákhoz hasonlít, hiszen ugyanúgy ösztrogén és progeszteron származékot tartalmaz, mint a kombinált fogamzásgátló tabletták. Az alacsony hormontartalmú tablettákhoz hasonlóan a hüvelygyűrű szinte minimális hormont tartalmaz, így mindkét módszer az alacsony hormontartalmú védekezési módok közé sorolható.

Felszívódásban ugyanakkor már lényeges különbség van: a tabletta hatóanyagainak egy része lebomlik a bélrendszerben és a májban, ezzel szemben a helyi felszívódású módszerek, mint például a hüvelygyűrű hatóanyagai a bélrendszert kikerülve szívódnak fel, közvetlenül a hüvely nyálkahártyáján keresztül. Ezzel kisebb terhelést jelentenek az emésztőrendszernek és a májnak. Ha már a betegségeknél tartunk, fontos megemlítenünk a fiatal nők körében egyre gyakoribb lisztérzékenységet, Crohn-betegséget, valamint IBS-t (Irritábilis bél szindrómát): ezek a betegségek gyakran járnak hasmenéssel vagy hányással, ezért csökkenthetik, módosíthatják a szájon át szedett készítmények hatóanyagainak felszívódását. Mivel a hüvelygyűrű hormontartalmát a tápcsatorna kikerülésével, a hüvelynyálkahártyán keresztül juttatja a szervezetbe, ezért olyan betegségek esetén is nyugodtan alkalmazható, melyek gyakori hasmenéssel vagy hányással járnak.

Mindkét módszer, a tabletta és a hüvelygyűrű is a normális, 28 napos ciklust követi, így 21 nap használatot hétnapos szünet követ. A tabletta esetén ez úgy működik, hogy a 21 tablettát mindennap ugyanabban az időpontban kell bevennünk, a hüvelygyűrűvel viszont nincs ilyen jellegű teendőnk – egyszerűen csak fel kell helyezni, majd 21 nap leteltével eltávolítani. Hibátlan és következetes alkalmazás során mindkét módszer hatékony, azonban módja és használata miatt a hüvelygyűrű egyszerűbb megoldásnak számít, ugyanis az elkövethető „bakik“ száma minimális, mely a tablettáról már nem mondható el: néhány kihagyott vagy rosszkor beszedett tabletta akár nem kívánt terhességhez is vezethet.
Akármelyik módszert is válasszuk, fontos, hogy körültekintően alkalmazzuk, és használata előtt kellőképpen tájékozódjunk – akár az orvosunktól, akár a gyógyszerészünktől.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt a tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít!