Fogamzásgátló és plusz kilók: mi az igazság?

A hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatos kétségeket leggyakrabban a testsúlyváltozás kérdése okozza: sokan úgy gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta, valamint a többi hormonális módszer hízást okoz. Ha téged is érdekel a téma, olvass tovább!

Vajon valóban testsúlynövekedést okoznak a fogamzásgátló tabletták? Felmérések szerint a tablettát szedő nőket az esetleges mellékhatások közül leginkább a hízás érdekli, és sokan pont azért nem használnak hormonális módszereket, mert félnek az elhízástól. Ehhez kapcsolódik a tablettákhoz köthető másik gyakori tévhit, miszerint a fogamzásgátló álterhességet hoz létre a szervezetben, innen pedig tévesen azt következtetik ki, hogy mivel a terhesség többnyire hízással jár, a fogamzásgátló szedése is ugyanilyen mellékhatásokat okozhat. Természetesen ez egy hatalmas tévhit, hiszen az álterhesség egy súlyos pszichés állapot, mely nem köthető sem hormonális módszerekhez, sem testsúlygyarapodáshoz.

Természetesen előfordulhat, hogy a testalkatunk megváltozik a tablettaszedés során: szélesebb lehet a csípőnk, nőiesebb lehet az alakunk, és a melleink is megnőhetnek. A jelenség oka a női hormonokban rejlik: normális esetben kb. 20 éves kor körül a nők alkata megváltozik, a mell és a csípő kifejezettebb lesz, a testet borító zsírpárnák átcsoportosulnak. Ez a változás azonban nem mindenkinél jelentkezik: vannak, akik harmincas éveikben is vékony, darázsderekú alkattal rendelkeznek. Az ő esetükben természetesen látványosabb lehet a női hormonok „alakformáló“ hatása, azonban a legtöbb esetben ilyenkor sem beszélhetünk hízásról, hiszen csupán a meglévő alkat változásáról van szó. Amennyiben a fogamzásgátló szedése közben látható és érezhető hízást tapasztalunk, feltétlenül további vizsgálatokra van szükségünk, ugyanis elképzelhető, hogy hormonális betegség áll a háttérben (diabétesz, pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia). Természetesen amennyiben beigazolódik a betegség gyanúja, nyugodt szívvel használhatjuk tovább a bevált hormonális fogamzásgátlási módszerünket, hiszen miután az alapbetegséget kezelték, a hízás is abbamarad. Teljesen normális, ha tartunk a fogamzásgátló mellékhatásaitól, azonban nincs mitől aggódnunk: a mai, modern tabletták olyan kevés hormont tartalmaznak, hogy az abbahagyást követően már néhány napon belül maradéktalanul kiürülnek a szervezetből. Viszont, ha nem szeretnénk bajldóni a tabletta mindennapos szedésével és másik módszerre szeretnénk váltani, több lehetőség közül választhatunk: ilyen például a hüvelygyűrű. A hatékony, kombinált tablettákhoz hasonlóan kétféle hormont tartalmaz, a hatóanyagok azonban a tápcsatorna kikerülésével, a hüvelynyálkahártyán át szívódnak fel, így egyenletesebb hormonszintet biztosítanak, és működését nem befolyásolja az esetlegesen fellépő hányás vagy gyomorrontás. A hüvelygyűrűvel csupán havi egyszer kell foglalkoznunk – a felhelyezést követően 3 héten keresztül fent kell hagyni - így amellett, hogy szinte minimális hormont juttatunk a szervezetünkbe, még kényelmes is a használata. Ne feledjük: az elővigyázatosság minden védekezési módszer esetén szükséges, azonban ne hagyjuk, hogy a félelmeink tönkretegyék a szexuális életünket!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.