Védekezés a szülés után: mit kell tudni?

Egy kisbaba érkezése teljesen megváltoztatja a mindennapokat, beleértve a fogamzásgátlási szokásainkat is. Nem mindegy, milyen módszert választunk szoptatás alatt, és persze szoptatás után sem. Nézzük, mik a lehetőségek!

Sok nő a mai napig úgy gondolja, hogy szoptatás alatt nem lehet újra teherbe esni, ez azonban hatalmas tévedés: valójában szülés után néhány nappal már akkor is lehetséges a teherbeesés, ha a menstruáció még nem jelentkezett. Bár a szülést követő hat hétben nem ajánlott a nemi érintkezés, az első együttlétkor már oda kell figyelni a felelős védekezésre, hacsak nem szeretnénk azonnal babát. Szoptatás alatt korlátozottak a lehetőségeink: a hormontartalmú készítmények közül csak az ösztrogénmentes fogamzásgátló tabletta, az úgynevezett „minipill“ használható, a hormonmentes megoldások közül azonban bátran válogathatunk: eldönthetjük, hogy az óvszer, a spirál, vagy a spermicid a legszimpatikusabb. Mivel ezek a módszerek – a spirál kivételével – a hímivarsejtek „célba jutását“ akadályozzák meg, fontos a hibátlan használat: kevesen tudják, hogy spermicidek esetén együttlét után kifejezetten tilos a hüvelyi irrigálás, ugyanis ezzel megszűnik a módszer védőhatása.

Szoptatást követően sok nő fejében megfordul, hogy vajon a terhesség előtt használt védekezési módszer továbbra is megfelelő-e. Ez a dilemma kiváltképp jellemző a tablettára, melyre szoptatás után nem sokan térnek vissza szívesen, ugyanis hiába voltak megelégedve a védőhatásával, egy örökmozgó kisgyerek mellett gyakran lehetetlen betartani a tabletta pontos szedését. Sokan attól is tartanak, hogy a tabletta hormontartalma nem képes kiürülni a szervezetből, ha újabb babát szeretnének – valójában ettől nem kell tartanunk, hiszen a mai, alacsony hormontartalmú tabletták hatóanyaga néhány nap alatt teljesen kiürül a szervezetből. Olyan nők számára, akik legalább egyszer szültek a legtöbb nőgyógyász a spirált ajánlja, mely mechanikai úton akadályozza meg a beágyazódást - hatásfoka és a mellékhatásai miatt azonban nem ez a legkedveltebb módszer. Az úgynevezett hüvelygyűrű egyesíti a spirál kényelmét a kombinált tabletták hatásfokával, így szoptatás után álló anyák számára is jó megoldás. A puha, rugalmas műanyagból készült eszköz a testhő hatására kezdi el kibocsátani a hormontartalmát, nekünk pedig csupán annyi dolgunk van vele, hogy a felhelyezést követően három hét múlva eltávolítjuk, és egy gyűrűmentes hetet iktatunk be. A gyűrű használata egyszerű, jól tolerálható, ráadásul, amennyiben tervben van a következő baba, bármikor eltávolítható. Néhány riasztó statisztika szerint szülés és szoptatás után a nők egy része megszakításos védekezést alkalmaz, mely köztudottan az egyik legrosszabb módszernek számít – ne feledjük, hogy anyaként is jogunk van a biztonságos, felszabadult nemi élethez, így amennyiben kételyeink vannak, bátran keressük fel a kezelőorvosunkat!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.