Védekezés kamaszként: mik a lehetőségek?

A szexualitás egészen kisgyermekkortól foglalkoztat minket, azonban a pubertáskor kezdetekor tudatosan is elkezdünk érdeklődni a szex iránt – manapság már nem számít kirívó esetnek, ha egy középiskolás szexuális életet él, azonban az egyre fiatalabb korban történő együttlétek új fogamzásgátlási szokásokat is igényelnek. Nézzük, mik a lehetőségek!

Szülőként rendkívül nehéz szembesülni azzal, hogy a gyermekünk aktívan érdeklődik a szexualitás iránt, azonban a saját magunk érdeke is, hogy a szex ne legyen tabutéma otthon: ha kínosan kerüljük, netán tiltjuk a témát, valószínű, hogy a kamasz el fogja titkolni előlünk az első kapcsolatát, és akkor sem fog hozzánk fordulni, ha esetleg baj lesz. A megfelelő felvilágosítás nem egyszerű: hazánkban nem szívesen beszélünk a szexről, főként nem a gyermekünkkel, akit minden tekintetben védeni szeretnénk. Sokan azt gondolják, hogy ma már egyszerűbb a dolgunk, hiszen a gyerekek az internetről bármit megtudhatnak, azonban mérlegelni kell azt is, hogy az internetes információk egy része nem megbízható – a gyakran bizarr házi praktikák villámgyorsan terjedhetnek a közösségi oldalakon. Fontos, hogy a kamasz már a pubertáskor kezdetekor tisztában legyen az alapvető dolgokkal: a menstruációval, a teherbeeséssel, a férfi és női anatómiával, valamint a védekezési lehetőségekkel. Ha az iskola nem nyújt ilyen jellegű felvilágosítást, a feladat ránk hárul: ha kínosnak tartjuk a „szemtől szembe“ jellegű beszélgetést, keressünk egy kamaszoknak szóló felvilágosító könyvet, és biztosítsuk gyermekünket arról, hogy ha kérdésük vagy problémájuk van, bátran fordulhatnak hozzánk.

Kamaszként és szülőként is felmerül, hogy mi a legmegfelelőbb védekezési módszer fiatal korban. A legtöbb kamasz az óvszert preferálja, mivel egyszerűen beszerezhető, nem szükséges hozzá orvosi vény, és megvásárlása zsebpénzből is megoldható. Ha már zsebpénz: fontos, hogy ha szükséges, a kamasznak legyen pénze a védekezési eszközökre – ha a gyermek is nyitott, megoldás lehet, ha mi vásároljuk az első óvszert, és finoman utalunk arra, hogy amennyiben szükség van rá, vagy más módszert választana, anyagilag is segítjük. Az óvszer ugyanakkor nem feltétlenül a legjobb választás, hiszen bár a nemi betegségek legtöbbje ellen védelmet nyújt, hatásfoka csak tökéletes használat esetén számít megfelelőnek. A legtöbb nőgyógyász az alacsony hormontartalmú módszereket is felajánlja a nemi élet megkezdésekor, mivel használatuk sokkal kisebb kockázattal jár, mint egy esetlegesen bekövetkezett terhességé, majd abortuszé. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy gyermekünk pontosan szedné a tablettát, szóba kerülhet a hüvelygyűrű is, melynek használata egyszerű, és havonta egyszer kell felhelyezni, majd 3 hét folyamatos használat után eltávolítani. Lányos szülőként a megfelelő nőgyógyász megtalálásában is segítenünk kell gyermekünknek: amennyiben a kamasz látja rajtunk, hogy nem kell tartani a nőgyógyásztól, később ő is rendesen eljár majd rákszűrésre, és ha sor kerül rá, a saját gyermekének is ugyanezt adja majd tovább. Ne féljünk beszélni a szexről – gondoljunk bele, min mentünk keresztül kamaszkorunkban, és rájövünk, hogy a helyzet napjainkban sem változott drasztikusan.

Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes alkalmazásával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban fontos, hogy a módszer alkalmazása előtt figyelmesen elolvassuk a betegtájékoztatót, illetve a használati utasítást, és kérdéseinkkel forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Az Ön vagy gyermeke egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvos kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdés merül fel, lépjenek kapcsolatba kezelőorvosukkal!