Fogamzásgátlás és menstruáció

Többször is írtunk arról, hogy a hormonális fogamzásgátló módszerek megváltoztatják, szabályozzák a ciklust, a jelenség okát azonban laikusként nehéz megérteni. Posztunkban egyszerűen, mindenki számára érthető módon magyarázzuk el a hormonális fogamzásgátlás ciklusszabályzó tulajdonságát.

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy a női menstruációs ciklus átlagosan 28 napos – többnyire 18-20 éves kor után várhatjuk, hogy a ciklusunk stabil legyen. Sok nőnek azonban soha nem válik teljesen pontossá a ciklusa, így számukra, amennyiben nincs a háttérben hormonális vagy szervi ok, megfelelő fogamzásgátlási módszer lehet egy hormontartalmú megoldás, mint például a tabletta vagy a hüvelygyűrű. Ezek a készítmények többnyire kétféle hormon, az ösztrogén és a progeszteron származékait tartalmazzák. Az egyfázisú tabletta és a hüvelygyűrű esetén változatlan mennyiségben, többfázisú tabletták esetén pedig váltakozó mértékben tartalmazzák a hormonokat. Mindegyik módszer megegyezik abban, hogy a 28 napos ciklust imitálják és 21 napi használat után szünet következik (egyes tabletták esetén a hétnapos szünet helyett hormonmentes vagy vasat tartalmazó tablettát tartalmaz a levél, így nincs tablettaszedési szünet). Ebben a hétnapos szünetben jelentkezik az úgynevezett megvonásos vérzés, melyet leegyszerűsítve a legtöbben – még a nőgyógyászok is – menstruációnak hívnak. A megvonásos vérzés valójában tényleg menstruáció, hiszen ugyanúgy a méhnyálkahártya lelökődésével jár, csupán annyiban tér el a „hagyományos“ menstruációtól, hogy a lelökődött nyálkahártya nem tartalmaz megtermékenyítetlen petesejtet.

Tabletta vagy hüvelygyűrű használatakor sokan tapasztalják, hogy a vérzésük sokkal enyhébb és rövidebb, valamint nem görcsölnek annyira, mint korábban, sőt, gyakran teljesen megszűnnek a fájdalmak. Ennek az az oka, hogy a hormontartalmú módszerek lassan, fokozatosan elvékonyítják a méhnyálkahártyát, melynek leválása így sokkal enyhébb vérzéssel és fájdalommal jár. Természetesen a módszer elhagyása után a méhnyálkahártya visszaépül, így nem kell aggódnunk attól, hogy a hormonális módszerek meddőséget, vagy teherbeesési nehézséget okoznak.

Ritkán, de megesik, hogy hormonális módszerek használata mellett kimarad egy menstruáció, mely sok nő számára okozhat aggodalmat. Amennyiben utazás, nyaralás vagy egyéb okok miatt szeretnénk eltolni a menstruáció idejét, konzultáljunk a szakorvosunkkal, így nagyobb eséllyel elkerüljük, hogy „rakoncátlankodjon“ a vérzésünk. Bár az említett hormonális fogamzásgátló módszerek hatékonysága csaknem 100%, két egymás után kimaradt vérzés esetén feltétlenül ki kell zárni egy esetleges terhességet, vagy egyéb hormonális tényezőt - ez esetben mindenféleképpen keressük fel orvosunkat. Láthatjuk, hogy a megvonásos vérzés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint gondolnánk, sőt, a hormonális fogamzásgátlási módszerek egyik legpozitívabb hatásaként tekinthetünk rá. Ha ciklusnaptárat vezetünk, pontosan előre tudjuk tervezni az utazásainkat, nyaralásokat, programokat, hiszen a hormonális módszerek használata mellett rendszerint napra pontosan jelentkezik a vérzés. Amennyiben a tabletta nem szimpatikus számunkra, kérjük ki a szakorvosunk véleményét egyéb fogamzásgátló módszerekről, mint például a hüvelygyűrűről, ami egy helyi felszívódású, jól tolerálható módszer. Nem igényel mindennapos figyelmet, - a havi egyszeri felhelyezést követően három hét után kell csak eltávolítani - pozitív hatásai viszont megegyeznek a tablettáéval. Ne legyen többé probléma a menstruáció!

Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes alkalmazásával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban fontos, hogy a módszer alkalmazása előtt figyelmesen elolvassuk a betegtájékoztatót, illetve a használati utasítást, és kérdéseinkkel forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!