Fiatalok és védekezés: riasztóak az adatok

A nemi élet megkezdésekor számos kérdés megfogalmazódik bennünk: vajon melyik a legmegfelelőbb védekezési módszer? Hogyan kell megfelelően alkalmazni ezeket? Miért kockázatos a megszakításos védekezés? Posztunkban ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.

Megdöbbentő adatok

Egy hazai felmérés szerint a fiatalok 38%-a a nem kívánt terhesség elkerülésére a megszakításos közösülést választja(1), mely rendkívül riasztó adat, hiszen ez a módszer amellett, hogy messze elmarad az óvszer megbízhatóságától, igen nagy önfegyelmet igényel, mely fiatal korban még gyakran hiányos. Mivel a felmérés szerint ezek a fiatalok főként az óvszer használatával járó kellemetlenségek, valamint a hormontartalmú módszerektől való félelem miatt döntenek a megszakítás mellett, fontos, hogy pontos, mindenki számára érthető módon magyarázzuk el számukra a fogamzásgátlás módszereit, valamint az egyes módszerek előnyeit és hátrányait.

Mi az a következetes használat?

Ha védekezési módszerekről beszélünk, feltétlenül szót kell ejtenünk az úgynevezett tökéletes használatról, mely az adott módszer betegtájékoztató alapján történő, pontos alkalmazását jelenti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például az óvszert mindig merev péniszre helyezzük fel, és együttlét közben vagy után se hagyjuk, hogy elmozduljon. Fogamzásgátló tabletta esetén a tökéletes használat már egy fokkal bonyolultabb, ugyanis a pontos szedési időpont betartása mellett figyelnünk kell bizonyos gyógyszerek és táplálékkiegészítők szedésére, valamint a hányásra és hasmenésre is.

Melyik módszert válasszam?

Főleg kamaszként igen nagy döntésnek tűnik a megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztása, így a döntés előtt beszélnünk kell a nőgyógyászunkkal, aki segít kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb módszert. Az óvszer népszerű, megfizethető védekezési mód, melyet azonban többnyire a vele járó macera és kellemetlenség miatt komoly kapcsolatban nem szívesen választanak –azonban, az alkalmi kapcsolatok esetén a nemi betegségek elkerülése miatt akkor is javasolt, ha egyébként más módszert is alkalmazunk. A hormontartalmú módszerektől sok fiatal tart. Mindenképpen érdemes szakorvos tanácsát kikérni a témában: a fogamzásgátló tabletta pontos szedést igényel, de tökéletes használat esetén nagy hatásfokkal rendelkezik – ha úgy érezzük, hogy ennél kényelmesebb módszert szeretnénk, többféle módszer közül is választhatunk, ilyen például a hüvelygyűrű. Ez a puha műanyagból készült, rugalmas gyűrű egyenletesen bocsátja ki hormontartalmát. Három hétig szükséges a hüvelyben tartani, melyet 7 „gyűrűmentes“ nap követ. A hüvelygyűrű szintén egy kombinált módszer, - kétféle hormont is tartalmaz, - ezért ha a betegtájékoztató, valamint a szakorvosunk tanácsai alapján alkalmazzuk, közel 100%-os védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen. Akármelyik módszert is válasszuk, legyünk mindig tisztában az adott módszer működésével, így nem lesznek aggályaink!

(1) Az NRC Kft. reprezentatív kutatása a 18-49 éves szexuálisan aktív magyar nők körében készült, 2015-ben.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése előtt mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót.