Mielőtt a nőgyógyászhoz mennél

Feltétlenül nőgyógyászhoz kell fordulnunk, ha hirtelen intim jellegű problémánk akad, ha rákszűrésre megyünk, vagy ha nemi betegség gyanúja áll fenn. A nőgyógyászati vizsgálatra többféleképpen is fel kell készülnünk, mai posztunkban ezeket a módszereket ismerhetitek meg!

A női hormonrendszer és a nemi szervek érzékeny és összetett „gépezetnek“ számítanak, így természetes, ha néha nem működnek megfelelően: legyen szó akár gyulladásról, akár fertőzésről, rendkívül fontos, hogy probléma esetén szakorvoshoz forduljunk. A nőgyógyászati vizsgálat eredményességét számos tényező befolyásolhatja, így a vizsgálat előtt érdemes felkészülni:

Fontos kérdések: a nőgyógyász minden esetben megkérdezi, hogy mikor volt az utolsó menstruációnk, erre azonban sokan nem tudnak válaszolni. Fontos, hogy tisztában legyünk a saját ciklusunkkal, így ha nem tudjuk megjegyezni a vérzésünk pontos dátumát, vezessünk ciklusnaptárat. Erre a célra egy hagyományos kártyanaptárat vagy telefonos applikációt is kinevezhetünk, a lényeg, hogy rendszeresen vezessük. A menstruációnk mellett az orvos megkérdezi majd, hogy van-e nemi életünk, milyen módon védekezünk, a panasz jellegéből adódóan pedig arra is kíváncsi lehet, hogy tapasztalunk-e rendellenes fájdalmat vagy vérzést mostanában. Ezeket a kérdéseket érdemes már otthon átgondolni, ugyanis a vizsgálat alkalmával izgalmunkban sokszor elfelejtünk említeni olyan fontos tényezőket, melyek a kezelést és a diagnózist is befolyásolhatják.

Testi-lelki felkészülés: a nőgyógyászati vizsgálat nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé, ráadásul amennyiben problémánk van, hajlamosak vagyunk azt többszöri zuhanyozással, intim törlőkendőkkel leplezni: a hüvelyi folyást sokan tévesen az igénytelenséggel társítják, így igyekeznek azt az orvos elől is elrejteni. Ez gyakran hiba is lehet, hiszen az orvos a folyás mennyiségéből, színéből, állagából is következtethet a betegség jellegére. Sokan félnek attól, hogy a nőgyógyász elítéli őket, amiért szőrtelenítenek, vagy éppen azért, mert természetes szőrzettel fekszenek a vizsgálati székbe. Természetesen ilyenről szó sincs: az orvosnak teljesen mindegy, hogy milyen szőrzettel érkezünk, fertőző elváltozások, pl. nemi szervi szemölcsök esetén azonban felhívhatja a figyelmünket arra, hogy a borotva és a gyantázás a fertőzés terjedését okozhatja. Rákszűrés és általános vizsgálat esetén fontos, hogy ne a menstruáció idejére időzítsük a vizsgálatot, és az időpontunk előtt 48 órával ne éljünk nemi életet, valamint ne irrigáljunk.

Zavarban vagyunk: intim testrészeinkről, szexuális életünkről, és nemi szervi bajainkról senkivel nem beszélünk szívesen, így természetes, hogy az orvosunknak sem nyílunk meg azonnal. Nagyon fontos azonban, hogy a nőgyógyász előtt leküzdjük a gátlásainkat, hiszen az orvosunk azért van, hogy segítsen rajtunk. Az első vizsgálat előtt sokan aggódnak, mert nem tudják „nevükön nevezni“ a dolgokat, és félnek, hogy nem tudják majd kellőképpen megfogalmazni a problémájukat. Fontos, hogy tisztában legyünk a nemi szerveink anatómiájával, a legtöbb orvos pedig azt tanácsolja, hogy ismerkedjünk meg a saját nemi szerveinkkel, és rendszeresen ellenőrizzük az intim testrészeinket egy zsebtükörrel – ha ismerjük a saját testünket, az elváltozásokat is könnyebben felismerjük, ráadásul az orvosunknak is sokkal konkrétabban tudjuk majd elmagyarázni a problémánkat.

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat rendkívül fontos: csak a HPV okozta fertőzéshez köthető méhnyakrákban évente majdnem félezer magyar nőt veszítünk el, melynek oka gyakran az, hogy félünk a nőgyógyászati vizsgálattól. A rákszűrésnek életmentő szerepe is lehet, így fontos, hogy leküzdjük a gátlásainkat – amennyiben felkészülten érkezünk a vizsgálatra, magunk is meg fogunk lepődni, hogy milyen gyorsan és problémamentesen túlestünk rajta!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!