Ez történik veled, ha félsz a teherbeeséstől

A nem kívánt terhesség elkerülésének kérdésköre egészen idős korunkig foglalkoztat minket. Egy „baleset“ bekövetkezése súlyos fizikai és lelki következményekkel járhat, így természetes, ha aggódunk miatta – viszont sajnos előfordulhat, hogy a kelleténél jobban tartunk tőle. Hogy mi történik ilyenkor? Posztunkból megtudhatod!

A teherbeesés csak akkor örömteli esemény, ha terveztük – ellenkező esetben hatalmas trauma, melyet minden erőnkkel igyekszünk elkerülni és csak a későbbiekben átérezni a gyermekvállalással járó örömöket . Számos nő nehezen tud megbírkózi a nem kívánt terhességtől való félelemmel, ez pedig komolyabb tüneteket is okozhat. Nézzük, melyek ezek:

A szexuális vágy csökkenése: ha félünk a teherbeeséstől, nehezebben tudjuk elengedni magunkat szex közben. Ez fokozottan igaz azokra, akiknél már történt ilyen jellegű „baleset“. A terhességi pánik gyakran teljesen elveszi a felek kedvét a szextől, így jelentős libidócsökkenés is felléphet, mely a kapcsolat rovására is mehet. A problémára együttlétkor jelentkező hüvelyszárazság, valamint az orgazmuskészség megváltozása is felhívhatja a figyelmet.

Fizikális tünetek: főként a hipochondriára jellemző jelenség, amikor képzelt betegségek tüneteit észleljük magunkon, azonban terhességi pánik esetén is előfordulhat, hogy az érintett nő terhesség tüneteit észleli magán. Ilyenkor a legkisebb szédülés, fejfájás, hasi görcs, vagy vérzészavar hátterében is terhességet sejtenek, mely további szorongást okoz. A teherbeeséstől való félelem gyakran okozhat késő, kimaradó menstruációt, mely szintén klasszikus terhességi tünet.

A mindennapi élet megváltozása: amennyiben a gondolataink nagy részét a nem kívánt terhesség teszi ki, a mindennapi életünk is gyökeresen megváltozhat. Társas, családi kapcsolataink megromlanak, a munkahelyi teljesítményünk csökken és a végén teljesen egyedül érezzük magunkat a problémánkkal. A szexuális élet megváltozása sok pár számára okoz nehézséget, így a magánéletünk is negatív irányba változhat.

Mit tehetünk? Először is nagyon fontos, hogy felismerjük a problémát: ha a teherbeeséstől való félelem bármilyen módon befolyásolja az életünket, át kell gondolnunk, hogy pontosan mi a félelem oka? Amennyiben már történt velünk ilyen, és túl vagyunk egy esemény utáni tablettán vagy abortuszon, elképzelhető, hogy pszichoterápiára van szükségünk, ami segíti a rossz élmény feldolgozását. Amennyiben még nem volt ilyen jellegű problémánk, csupán „elővigyázatosságból“ tartunk tőle, fontos, hogy megtanuljunk beszélni a félelmeinkről: avassuk be a partnerünket, és látogassunk el egy nőgyógyászhoz, aki segít olyan védekezési módszert találni, mely megfelelő a számunkra. Sokan nem bíznak az óvszer vagy a tabletta hatékonyságában, mert nem bírnak megbirkózni a használatukkal járó felelősséggel – ilyenkor egy olyan módszerre érdemes váltani, mely nem igényel napi „közreműködést“. Ilyen módszer például a spirál vagy a hüvelygyűrű – utóbbi olyan nők számára is kiváló megoldás, akik még nem szültek, hiszen a spirállal ellentétben a gyűrűt nem a méhbe, hanem a hüvelybe kell felhelyezni, így használata otthon is megoldható. A hüvelygyűrűt háromhetente kell eltávolítani, majd egyhetes szünet után újat kell felhelyezni. A kombinált tablettákhoz hasonlóan az eszköz helyes alkalmazás esetén csaknem 100%-os védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, így terhességi pánik esetén gyakran teljesen megszüntetheti a szorongást. Ne feledjük: soha ne féljünk beszélni a problémáinkról, hiszen a felszabadult szexuális élet mindenkinek jár!

Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes alkalmazásával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban fontos, hogy a módszer alkalmazása előtt figyelmesen elolvassuk a betegtájékoztatót, illetve a használati utasítást, és kérdéseinkkel forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!