Mi lesz, ha hormonális eszközre váltasz?

A hormonális fogamzásgátlás korszerű és jól tolerálható módszer a nem kívánt terhesség elkerüléséhez. A fogamzásgátló tabletta, illetve a hüvelygyűrű használatával kapcsolatban a mai napig számos tévhit tartja magát, így mai posztunkban sorra vesszük azokat a dolgokat, melyek teljesen normálisnak számítanak a módszerek használata mellett.

Megváltozik a ciklus: a hormonális fogamzásgátlási módszerek a normális, 28 napos ciklust imitálják, így amennyiben eddig nem volt pontos a ciklusunk, meg fogunk lepődni, hogy napra, sőt, akár órára pontosan jelentkezik a vérzés. A gyakran kellemetlen levertség, hangulatingadozás, fejfájás, szédülés, az izom- és ízületi fájdalmak és a mellfeszülés az ún. premenstruációs szindróma enyhül, sőt, többnyire szinte teljesen megszűnik a módszer használata mellett, de a vérzés időtartama és intenzitása is változik. Hormonális módszerek mellett többnyire 3-4 napig tart a vérzés, és jellemzően sokkal gyengébbé válik.
 

Kitisztul a bőr: egyes hormontartalmú fogamzásgátlók hatásmechanizmusukból adódóan befolyásolják a hormonrendszert és a pattanások képződését. Egyéni tulajdonságoktól függően, akár a súlyosabb aknés panaszokat is mérsékelhetik. Az ilyen jellegű bőrbetegségekre még napjainkban is előszeretettel írnak fel hormonális készítményeket, azonban ne feledjük, hogy ezeknek a speciális gyógyszereknek a fogamzásgátlás nem feladatuk, hanem mellékhatásuk, így a pattanásos panaszok megszűnése után a hatékony fogamzásgátlás céljából, forduljunk nőgyógyászunkhoz a megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztása érdekében.

Megváltozhat a test: a nők többnyire az elhízástól tartanak leginkább, amikor hormonális fogamzásgátlót kezdenek használni, emiatt azonban nem kell aggódnunk: a mai, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók ritkán okoznak jelentős testsúlynövekedést vagy elhízást. Amennyiben mégis testsúlynövekedés jeleit tapasztaljuk, forduljunk nőgyógyászunkhoz, mert ez akár hormonális, akár anyagcsere betegségre is utalhat. A hormonális módszerek valóban megváltoztathatják a testalkatunkat, ez pedig főként a vékony, fiús alkatú nőkön látszódik meg. A csípő nőiesebbé válhat, a mellek megnőhetnek, ez azonban nem hízást, csupán a már meglévő zsírpárnák átrendeződését jelenti – húszéves kor után egyébként is gyakran változik meg a mell és a csípő kinézete, hiszen a női test ekkor válik tökéletesen alkalmassá a terhességre, így a klasszikus, nőies alkat is ekkor alakul ki.

Javul a szexuális élet: egy hatékony védekezési módszer elkezdése után sokan szinte teljesen új színben látják a szexualitást – a férfiak részéről az óvszer elhagyása, a nők részéről pedig a nem kívánt terhességtől való félelem megszűnése jelent újdonságot, így a szexuális élet sokkal felszabadultabb lehet, mint előtte. Különösen igaz ez a hüvelygyűrűre, mely a tablettával szemben nem igényel napi odafigyelést, így a gyűrűt használó nőknek még amiatt sem kell aggódniuk, hogy kihagytak egy tablettát. A szexuális jellegű stressz megszűnése feldobja a kapcsolatot, felszabadít, és feloldja a gátlásokat, mely főként a női fél esetében jelent könnyebbséget.

Manapság számos jól tolerálható módszer közül választhatunk, és azt is láthatjuk, hogy a hormon mennyiség miatt korántsem kell annyira aggódnunk, mint 20-30 évvel ezelőtt. A korszerű módszerek megjelenésével a védekezés kényelmes és megbízható lett, persze soha ne felejtsük el, hogy alkalmi kapcsolatok esetén az óvszer is erősen ajánlott a nemi úton terjedő betegségek elkerülésére.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!