Erről tudnod kell: a teherbeesés biológiája

Akármilyen gyönyörű dolog is a terhesség, nem minden életszituáció alkalmas a gyerekvállalásra, így vannak esetek, hogy mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük – ehhez azonban tisztában kell lennünk a teherbeesés pontos folyamatával, melyről sajnos többnyire nem tudunk eleget. Mai posztunkból megismerhetitek a teherbeesés biológiáját.

A terhebeesés során egy hímivarsejt megtermékenyít egy (vagy több) petesejtet, így létrejön az embrió, később pedig a magzat – ehhez az eseményhez egy bonyolult biológiai folyamat vezet, mely persze sok esetben egy pillanat alatt megtörténik. Nézzük, mit kell tudnunk róla!
 

Elsőként rögtön eloszlatunk két igen gyakori tévhitet: sokan azt gondolják, hogy a teherbeesés csak az úgynevezett „termékeny napokon“ lehetséges, mások pedig úgy vélik, hogy a menstruáció alatt nem lehet teherbe esni. Valójában mindkét állítás téves: a termékeny napokon, mely általában az ovulációt, valamint az azt megelőző és követő 1-2 napot jelenti, valóban magasabb az esély a teherbeesésre, de ez a ciklus más szakaszában sem kizárt, így a menstruáció alatt sem – igaz, hogy a vérzés időtartama alatt a legkisebb az esély a megtermékenyülésre, de mindig számításba kell vennünk, hogy a hímivarsejtek a hüvelyben akár napokig is életképesek maradhatnak, így a ciklus teljes időtartama alatt védekeznünk kell. Amennyiben akár egy hímivarsejt is eljut a méhszájhoz, az továbbvándorolhat a petevezetékbe, ahol a petesejttel „találkozva“ létrejöhet a megtermékenyített petesejt, azaz a zigóta. A zigóta első osztódásakor elindulnak azok a hormonális folyamatok, melyek előkészítik a terhességet, így a kezdetleges placenta már ekkor elkezdi termelni a HCG nevű hormont – a terhesség ekkor már vér- és vizeletvizsgálattal is kimutatható. A beágyazódást követően kb. 6-8 hétig tart az úgynevezett embrionális szakasz, az embriót ezt követően egészen a szülésig magzatnak nevezzük.

Főleg kamaszok és fiatalok számára kérdéses a teherbeesés módja: bár hivatalosan anális szex és petting útján nem lehet teherbe esni, mégis amennyiben az ejakulációt követően kézzel a hüvelybe juttatjuk az ondót, ugyanúgy létrejöhet a terhesség. Ugyanez vonatkozik a helytelen óvszerhasználatra is: a szakadás mellett komoly rizikófaktor a lecsúszás, illetve a helytelen eltávolítás, ezért fontos, hogy óvszert csak merev péniszen alkalmazzunk, illetve ejakulációt követően rögtön távolítsuk el, ugyanis ekkor az ondó az óvszer falán lecsúszva a hüvelybe juthat. A mai, korszerű hormonális fogamzásgátlók hatékonysága már csaknem a sterilizációs műtétekkel egyenértékű, kutatások szerint például a hüvelygyűrű tökéletes használat esetén 99,7%-os védettséget nyújt. Amennyiben szorongást, aggodalmat érzünk a teherbeeséssel kapcsolatban, feltétlenül említsük ezt a nőgyógyászunknak, aki segít megtalálni a lehető legbiztonságosabb módszert – ne feledd, a felszabadult nemi élet neked is jár!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése, valamint a módszerek közötti váltás előtt mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót!