Beszéljünk nyíltan a szexről – a gyerekünkkel!

Hiába írunk 2016-ot, a szex napjainkban is tabutémának számít. A felvilágosítás gyakran hiányos, a szülők általában kerülik a témát, a biológiakönyvek pedig nem adnak elég információt – nem csoda, hogy a fiatalok nagy része nincs tisztában a teherbeesés biológiájával. Posztunkban ezt a témát járjuk körbe.

Ha visszagondolunk a saját kamaszkorunkra, bizonyára eszünkbe jut, amikor megtudtuk, hogy a kisbabát bizony „nem a gólya hozza“. Magazinok, könyvek, osztálytársak, és jobb esetben a szülők közreműködése alapján tájékozódtunk. A statisztikák és felmérések azonban azt mutatják, hogy még felnőttkorban sem tudunk mindent a szexualitásról, így nem csoda, ha a saját gyerekünknek később vonakodva adjuk tovább az információt. A dolog sajnos napjainkban sem változott: bár indulnak felvilágosító kampányok, információk mégsem jutnak el mindenkihez. A szexuális felvilágosításra már általános iskolában is szükség van, a tankönyvekből azonban nem sokat tudhatunk meg.

A nyitott kommunikáció főként a szülő dolga: sokan csak akkor kezdenek el beszélni a témáról, amikor már azt gyanítják, hogy a kamasz gyermekük szexuális életet él. Ez azonban rossz taktika. Ha ezidáig kínosan kerültük a témát, majd hirtelen mindent tudni akarunk, nem csoda, ha falakba ütközünk. Fontos, hogy ne zárjuk el a szexualitást a gyerekek elől, és ha kérdeznek, válaszoljunk – lássuk be, ez nem egyszerű. Egy kíváncsi gyerek mindig megtalálja a legkínosabb témakört, és persze az sem egyszerűsíti a dolgunkat, ha a kérdés pont egy tömött üzlet közepén jut az eszébe. Ha azonban leküzdjük a félelmeinket, és higgadt, érthető választ adunk, a kamasz később is mer majd kérdezni, aminek hatalmas szerepe lehet a későbbiekben.

A nem kívánt terhesség elkerülése már 15-16 évesen is aktuális téma, melytől jobban rettegnek a szülők, mint egy kamasz – épp ezért nem mindegy, hogyan közelítjük meg a témát. Ha szerencsénk van, kifogunk egy színvonalas iskolai felvilágosító programot, de nagy esély van arra, hogy nekünk kell „előadnunk“ a témát. Sokan felnőttként sincsenek tisztában azzal, hogy az óvszer csupán tökéletes használat esetén nyújtja a várt védelmet, így kamaszkorban igen magas a „balesetek“ száma. Fontos, hogy ha ez megtörténik, 72-120 óránk van, hogy bevegyük az "esemény" utáni tablettát (a készítmény típusától függően), így – ha a kamasz nem is velünk akarna sorban állni a patikában – tudassuk vele, hogy ilyenkor mi a teendő, és biztosítsuk arról, hogy mindenben segítünk neki. Ha a „tűzoltás“ helyett a megelőzésre helyeznénk a hangsúlyt, beszélgessünk a kiegészítő módszerekről: amennyiben a lányunk menstruál, fiatal korban is jól tolerálhatóak az alacsony hormontartalmú módszerek. A tabletta napi odafigyelést igényel, a hüvelygyűrűvel azonban csak háromhetente kell foglalkozni – amennyiben már használtunk tampont, a gyűrű használata sem okozhat problémát. Kamaszokkal – főként a sajátunkkal – nem egyszerű szexről beszélgetni, azonban egy idő után a saját gátlásaink is fel fognak oldódni, és belátjuk, hogy akár tetszik, akár nem, a szexualitás nem csak számunkra, de a kamasz gyerekeink számára is természetes.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!