Abortusz és nem kívánt terhesség

Az abortusz, más néven művi terhességmegszakítás a világ minden táján heves érzelmeket vált ki: míg számos országban teljesen illegális, másutt, mint Magyarországon is, törvények szabályozzák. Posztunkból mindent megtudhattok erről a kényes témáról.

Mint mindenhol, az abortusz hazánkban is tabutéma. A kérdéskörről azonban feltétlenül beszélnünk kell, mivel hazánkban még napjainkban is több tízezer terhességmegszakítást végeznek el évente. A terhességmegszakítások száma ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat: míg a 90-es évek elején csaknem százezer abortuszt végeztek el évente, napjainkban ez a szám 30 ezer körül mozog1. Ha azt nézzük, hogy a fogantatások és születések száma hasonló módon csökkent, ez a szám még mindig rendkívül magas, ráadásul míg 5-10 éve főként többgyermekes anyák kérték a terhesség megszakítását, manapság inkább a fiatal, gyermektelen nők döntenek az abortusz mellett. 

Hazánkban az egészséges nők számára, szabad akaratból a terhesség 12. hetéig végezhető el a beavatkozás, melyhez szükséges egy szakorvosi igazolás a terhességről, valamint két beszélgetés a területi védőnővel. A védőnő felvilágosítást ad a lehetséges segélyekről és az örökbeadás menetéről, a nő ennek tudatában dönt. Az abortuszért hazánkban fizetni kell, azonban bizonyos esetekben (szociális rászorultság, nemi erőszak, betegség) az állam átvállalja a műtét költségét. A beavatkozás többnyire egynapos ellátás során történik, néhány órás megfigyelés után a nő elhagyhatja a kórházat – abortusz után azonban sok esetben szükség van pszichoterápiára, ami segíti a beavatkozással járó lelki teher feldolgozását.

A nem kívánt terhességek komoly százaléka a védekezés hiányából vagy nem megfelelő használatából ered: a tabletta helytelen szedése, az óvszer hibás használata, valamint a helyi védekezési módszerek (pl. spermicidek, spirál) nem megfelelő alkalmazása hatáscsökkenést, és ezáltal terherbeesést okozhat. A fogamzásgátló módszerek hatékonyságát az úgynevezett Pearl-index jelzi, mely 100 egyazon módszert egy éven át használó nő teherbeesési arányát mutatja. A Pearl-indexet tipikus és tökéletes használat esetén is mérik, így míg az óvszer indexe tipikus használat esetén 20, tökéletes használat esetén ez a szám 3-ra csökken. Az olyan korszerű módszereknél, mint például a hüvelygyűrű vagy a hormontartalmú méhen belüli eszköz, tökéletes használat esetén mindössze 0,3 a Pearl-index, ez pedig azt jelenti, hogy a módszer szinte 100%-os védelmet nyújt.2 A hüvelygyűrű előnye, hogy egy hónapban csak egyszer kell foglalkoznunk vele - havonta egyszer kell felhelyezni és három hét folyamatos használat után eltávolítani. Mivel a hüvelygyűrű a tápcsatorna kikerülésével bocsátja ki a hormontartalmát, hányás, hasmenés, vagy egyes felszívódási zavarok esetén sem csökken a hatásossága. Az abortusz és a nem kívánt terhesség testileg és lelkileg is megterhelő események, melyeket egy jól megválasztott védekezési módszerrel, valamint annak körültekintő használatával szinte 100%-ban megelőzhetünk – legyünk tisztában a lehetőségeinkkel!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

 

1 http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/evkonyv/demografiai_evkonyv_2012.pdf

2 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)