A helyi hormonális fogamzásgátlásról

A tabletta egyszerűen alkalmazható és hatékony védekezési forma, melyet azonban a napi macera miatt sokan éreznek nyűgnek. A helyi módszerek kiváló alternatívát nyújtanak a tabletta helyett, azonban nem mindegy, melyiket használjuk. Posztunkban ezeket a lehetőségeket mutatjuk be.

A hormonmentes helyi fogamzásgátlás alatt a spermicideket (kúp, gél, krém), a pesszáriumot, illetve a hagyományos spirálokat értjük, melyek igen nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban is, hatásfokuk és tolerálhatóságuk azonban nem a legjobb. A helyileg alkalmazható spermicideknek számos buktatója van: amellett, hogy a használatukhoz kiemelt körültekintés szükséges, vivőanyagai gyakran okoznak helyi irritációt, csípő, viszkető érzést, vagy a hüvelynyálkahártya gyulladását. A pesszárium manapság elavult módszernek számít, felhelyezése nehézkes, hatásfoka pedig nem kielégítő. A hagyományos spirál bár olcsó és viszonylag biztonságos megoldás, gyakran okoz erős vérzést, kibírhatatlan görcsöket, vagy egyéb panaszokat, így érthető, hogy sokan nem szívesen vállalják be.

A tabletta biztonságos, de macerás

Azonban a hormonális fogamzásgátlás nem csak szájon át szedhető tabletta formájában létezik. Ezeknek a módszereknek hatalmas előnyük, hogy igen biztonságosak (csaknem 100%-os a hatásfokuk), jól tolerálhatóak, használatuk pedig számos előnnyel jár. Bár a „hormonális“ szótól sokan hajlamosak vagyunk megijedni, érdemes tudni, hogy a módszerek hormontartalma napjainkban már minimális, felszívódásuk pedig folyamatos és egyenletes – többek között ebben különböznek a tablettától. Köztudott, hogy a tablettát mindennap ugyanabban az időpontban kell bevennünk. Ebből adódóan egyértelmű, hogy abban a pillanatban, ahogy a fogamzásgátlót bevesszük, hormonszintünk megugrik, mely többnyire nem okoz látható és érezhető panaszokat, enyhe tünetek formájában mégis sokan megérzik. A helyi hormonális módszerek nagy előnye, hogy mivel hormontartalmuk a nemi szervek nyálkahártyáján keresztül szívódik fel, sokkal egyenletesebb hormonszintet biztosítanak, nincsenek éles „kiugrások“, így a mellékhatásaik is enyhébbek – már akinél jelentkeznek.

Hazánkban jelenleg kétféle, a nemi szervek nyálkahártyáján keresztül ható, hormonális fogamzásgátlási módszer terjedt el: a hormontartalmú spirál megjelenésében hasonlít a hagyományos spirálhoz, azonban jóval kisebb, így bizonyos fajtáit még nem szült nőknek is fel lehet helyezni. A spirál anyagába 3-5 évre elegendő hormon van beépítve, így ez a spirál mechanikus és hormonális elven is hat. Amellett, hogy a legbiztonságosabb védekezési módszerek egyike, jótékony hatásokkal is rendelkezik: fokozatosan elvékonyítja a méhnyálkahártyát, így a menstruáció gyakran teljesen megszűnik a használatával – ez egyeseknek furcsa lehet, másoknak viszont szinte megváltás. A spirál eltávolítása után ezek a folyamatok megszűnnek, az eszköz természetesen nem okoz meddőséget, és nem szünteti meg örökre a vérzést. Valahol a tabletta és a spirál között kell elképzelnünk a hüvelygyűrűt, mely szintén a helyileg alkalmazható hormonális módszerek közé tartozik. A puha műanyagból készült, rugalmas gyűrűt magunknak kell felhelyeznünk, majd 3 hetes folyamatos használat után egy hétre el kell távolítanunk, így pontos, 28 napos ciklusaink lesznek. A hüvelygyűrű jótékony hatása megegyezik a tablettáéval: a kombinált hormontartalomnak köszönhetően csökkenhet a vérzés időtartama és intenzitása, mérséklődhet a premenstruációs szindróma, valamint a legtöbb esetben búcsút inthetünk a görcsöknek is. Érdekesség, hogy csökkenti a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. A védekezésnél igen fontos, hogy mindig a saját alkatunknak és szokásainknak megfelelő megoldás mellett döntsünk – szerencsére van miből válogatni!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!