A Crohn-betegség: betegen is hatékony védekezés

A Crohn-betegség pontos okát a mai napig sem tudjuk, az azonban biztos, hogy egyre több fiatal nőnél diagnosztizálják. A kellemetlen általános tünetek mellett a betegség a nemi életet is megnehezítheti, posztunkban erről olvashattok.

A Crohn-betegség egy ismeretlen eredetű bélrendszeri betegség, mely fájdalommal, hasmenéssel, de akár súlyosabb tünetekkel is járhat. Hazánkban és világszerte is egyre többször diagnosztizálják a betegséget, a tendencia pedig azt mutatja, hogy leginkább a 20-30 év közötti felnőttek vannak veszélyben. Hogy milyen esetekben kell Crohnbetegségre gondolni? A folyamatosan laza széklet, a rendszeres hasmenés, hasi görcsök, valamint véres széklet is utalhat a betegség jelenlétére, így ezen tünetek észlelésekor feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Mivel a betegség jórészt a szexuálisan aktív korban lévő felnőtteket érinti, feltétlenül beszélnünk kell a betegség szexuális vonatkozásairól is: sajnos, mint minden krónikus betegség, a Crohn-betegség is befolyásolja, esetleg teljesen el is lehetetleníti a nemi életet. A fájdalmas, kellemetlen tünetek okozta gyengeség, valamint a betegségtudat miatti depresszió és szorongás libidócsökkenéshez vezethet, ilyen esetben azonban soha ne forduljunk magunkba – hazánkban már térítésmentes formában is létezik szexuálmedicina ambulancia, ahol belgyógyászok és pszichológusok is segítik a szexuális élet rendbejövetelét. Nagyobb problémát okoznak viszont a Crohn-betegség nemi szervi tünetei, melyek bár ritkának számítanak, azonban rendkívül kellemetlenek: többnyire nemi szervi repedések, szakadások és fekélyek formájában jelentkezik, melyek a vizeletürítés mellett a nemi életet is megnehezítik, ugyanis rendkívül fájdalmasak. Fontos, hogy amennyiben ilyen tüneteket észlelünk magunkon, forduljunk bőr- és nemigyógyász szakorvoshoz, és feltétlenül említsük meg neki a Crohn-betegséget is. A tünetek kezelése többnyire helyi úton történik, a bőrgyógyász szteroidos és bőrnyugtató, regeneráló hatású krémeket ír fel, melyeket szükség szerint kell használnunk.

Ugyancsak fontos kérdés a fogamzásgátlás témaköre: mivel a Crohn-betegség gyakran jár hasmenéssel, a hagyományos fogamzásgátló tabletta használatában felmerülhetnek problémák, hiszen hányás vagy hasmenés esetén a tabletták veszítenek hatásukból. Szerencsére ma már erre is van megoldás, például a hüvelygyűrű, ami a kombinált tablettákhoz hasonló hormontartalommal rendelkezik, hatóanyagai azonban a tápcsatornát nem érintve a hüvelynyálkahártyán keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat, ami azt jelenti, hogy a hüvelygyűrű a bélrendszer károsodása esetén is hatékony védelmet nyújt. A Crohn-betegséggel nem egyszerű teljes életet élni, azonban ezzel együtt is törekednünk kell a felszabadult szexuális életre, melyhez ma már számos segítséget kaphatunk.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.